Fyrverkeri

EN SOMMAR
I LINNÉS ANDA

Varje månad skänker
nya upplevelser
SPARLÖSA TRÄDGÅRD
- en levande trädgård

Fullständig meny på
förstasidan: Sparlösa Trädgård

Plantmarknad och vildrosor - första rapporten för i sommar

Så här hittar du till oss:
Karta och vägbeskrivning

Karta över trädgården

Även i år rapporterar vi om trädgården och om livet i den. Dock inte så många gånger och vi hänvisar gärna för mer läsning - och bilder! - till berättelserna över förra årets sommar.Vi har nu ännu fler av de odlingsvärda kanadarosorna, som vi gärna gör reklam för. Det här är Marie Bugnet - en ganska liten ros som nu finns i vita trädgården.Morden Centennial - en annan ny kanadaros som blir dryga metern hög.Comte de Chambord och Roserai de l'Haÿ växer samman med riddarsporrar.Mme Alfred Carrière fyller sitt nät vid fikaplatserna och gör intryck på besökarna.Goldstern är en älsklig ros - även om man undrar över att den gömmer sig så här när dess uppgift egentligen är att täcka en båge över lavendelgången.


 
Besöksträdgård mitt i Västra Götaland

Rosens dag - kulmen på intensiv helg

Rosorna i vår trädgård börjar bli många och i år satsade vi för första gången på en Rosens dag. En rosträdgård är vad vi har - rosorna växer harmoniskt samman med perenner och klematis.

Helgen började dock med trivsamma besök från trädgårdsföreningar. På fredagen kom S:ta Ragnhilds TF från Söderköping.

Längst upp på sidan syns de med Isabella i trädgården och här till höger fikar några av dem bland rosor - det är Wrams Gunnarstorp närmast och Mme Alfred Carrière bakom de fikande.

På lördagförmiddagen kom Nordmarkens TS uppifrån Årjäng. Morgonens regn höll upp just när de anlände, men de flesta föredrog ändå att sitta på torra stolar inomhus.

Faktiskt enda gången i sommar detta har hänt. Vi måtte ha tur!Våra perennplantor väckte stor köplust. Det är vi vana vid. Att växterna kan beskådas i trädgården hjälper till att skapa intresse.

I år säljer vi också en del ros- och klematisplantor av egen produktion. Även de växer i jord - inte i den eländiga torven med kemikaliegödsel som är vanligt av helt andra skäl än att det ska vara bra för växten.


Till Rosens dag hade vi ordnat så att besökarna kunde få sina till namnet okända rosor bestämda. Som expert kom Henrik Morin från Norrköping - en av de ledande i Rosuppropet inom ramen för POM, Programmet för odlad mångfald.

Henrik hade fullt upp att göra, långa tider var det kö framför honom.


Två nya besökare - nyfikna på vad rosen i handen ska begåvas med för namn!

I centrum stod dock trädgården som var varken mer eller mindre än underbar. Vilket många besökare berättade för oss.

Vi gladde oss åt att många vandrade lugnt genom trädgården eller satte sig på en bänk och tog in friden och skönheten. Det är det rätta sättet att uppleva en trädgård, som skapats som vår. Herrarna nedan var föredömliga.
Indexsidan      Nästa sida n&#sta

Tyck om sidan till Göran Forsberg - goran@sparlosa.se - - www.sparlosa.se