Fyrverkeri

EN SOMMAR
I LINNÉS ANDA

Varje månad skänker
nya upplevelser
SPARLÖSA TRÄDGÅRD
- en levande trädgård

Fullständig meny på
förstasidan: Sparlösa Trädgård

Plantmarknad och vildrosor - första rapporten för i sommar

ROSENS DAG - en andra rapport om sommaren i trädgården

Så här hittar du till oss:
Karta och vägbeskrivning

Karta över trädgården

Även i år rapporterar vi om trädgården och om livet i den. Dock inte så många gånger och vi hänvisar gärna för mer läsning - och bilder! - till berättelserna över förra årets sommar.Pärlemorfjärilarna har här landat på en bolltistel, men flög också gärna omkring hopkopplade så här. Det vill säga en flög, den andra hängde med, bäst så, annars hade det kunnat gå illa.Liten fläckmätare heter den här vackra lilla fjärilen, som är vanlig men ändå svår att få syn på. Den är aktiv både dag och natt.På röllekabädden var det en dag fullt med sådana här små krabater, som alla ägnade sig åt att para sig med varandra. Vilken ljuvlig plats de valde. Känner du igen röllekan som blomman ter sig för de små? Vad de heter har jag inte lyckats utröna.Carolinarosen är en vildros med ljuvliga blommor. Kanske något för dig?Mme Isaac Pereire är färgstark och doftar i paritet med färgen.

 
Besöksträdgård mitt i Västra Götaland

Öppen trädgård - nu i regi av Land

I år har tidningen Land bett oss vara med bland deras öppna trädgårdar och vi var med på noterna. De många besökarna hade mycket att undersöka i trädgården.


TITTUT! Ja, jag ser dig trots resliga perenner emellan oss.

Liljorna där uppe är ju läckra, men de kan inte matcha kamraterna i vita trädgården när det gäller att sprida väldoft över nejden. Nästa år blir det ännu fler liljor!


Vyn över plantförsäljningen visar också att vi måste låta bilar köra upp på planen eftersom parkeringen inte räckte till. Det vederlägger skaratidningens påstående att det inte var så mycket folk, skrivet utifrån läget innan folk började strömma till i stora skaror

En ren lögn alltså från tidningen. Ännu fler hade kommit om lokaltidningarna hade klarat att läsa ett enkelt pressmeddelande från Land, som berättade om vårt deltagande.

Det är skoj när det är mycket folk som njuter av stämningen i trädgården och studerar enskildheter. Än har väl ingen besökare hunnit täcka in hela vår anläggning. Ska vi beklaga att den blivit så stor?


Vårt långa klematisnät innehåller många vackra sorter. När den skära rosen Rosenholm blommade tillsammans med de lila klematis vi ser närmast var det en praktfull syn. Rosen till höger heter Etude.

Klematis finns nu på många håll i trädgården. Och mer blir det, bland annat som en oval.


Trädgårdsfotografen här gick en hel söndag i trädgården. Vi får väl se vad som kommer ut av det!

Han står tillsammans med Isabella och studerar perennerna i mötet mellan den gula och den vita trädgården. Två unika skapelser som vi är stolta över.

Här och på andra ställen står trädgårdsfolk och förundrar sig över de resliga perennerna. Och vi berättar att vi gödslar inte och vi vattnar inte. Ej heller har vi några hemligheter utan vi utgår helt enkelt från vad vetenskapen säger om hur jorden fungerar samman med växterna. Då hamnar man långt ifrån kemiodlingen.

Läs det växande materialet på vår hemsida och kom sedan på en kurs hos oss. Det är roligt att veta och livet i din trädgård kommer att tacka dig.

Indexsidan      Nästa sida n&#sta

Tyck om sidan till Göran Forsberg - goran@sparlosa.se - - www.sparlosa.se