Fyrverkeri

MASSOR MED
ROSOR

Kanske är vi
en rosträdgård?
SPARLÖSA TRÄDGÅRD

Fullständig meny på
förstasidan: Sparlösa Trädgård

Så här hittar du till oss:
Karta och vägbeskrivning

Nu visar vi
Karta över trädgården

NY RAPPORT VARJE VECKA:

MIDSOMMARVECKAN - 25.6

GRÖNSKANDE GÅRDAR HÄR - 18.6

VÄXTÄLSKARE På BESÖK - 11.6

Så här var PLANTMARKNADEN - 4.6

Nu växer det -
rapport från odlingsrummet - majLiljor precis som lökar dyker upp på olika ställen i trädgården. Marco Polo är namnet.

En lök ser du högst upp - jag kallar den "fyrverkeri".Gerbe Rose doftar ljuvligt. Du kan fika mellan den och Wrams Gunnarstorp eller om du hellre väljer att blanda doft med New Dawn.Rosa Mundi kanske känns igen? En av våra många gammaldags rosor, en gallica. Hittas intill timjanskeppet.Celsiana är en damascenerros som gärna umgås med blå, resliga perenner.Inte helt stilrent ordnade, men är man världens dyraste kronblad så behöver man nog inte göra sig till.

Trigintipetala skördas till rosenolja bland annat i Kazanlik i Bulgarien.
 
Besöksträdgård mitt i Västra Götaland

Perennerna bygger trädgården

Det är fantastiskt med alla rosor som blommar nu. Kolla själv in "Alla våra rosor på en sida" och använd fantasin för att ta in skönheten och dofterna. Eller smartare: kom hit en söndag.

Ändå är det perennernas mångfald som skapar upplevelsen av vår trädgård. Deras former - volymer - och deras färger. Rosorna är samplanterade med örterna och samspelar och underordnar sig dem. Så gör träd, buskar, ettåringar och allt annat som finns.

Så vi ställer nu rosorna i centrum men blandar med perenner.

Damascenerrosorna har sin stora tid nu och vi har en underbar kvintett: Celsiana, Ispahan, Leda, S:t Nicholas och Trigintipetala. Egentligen är de sex - Mme Hardy har tagit plats i den vita trädgården, en av de många som vi planterat i år.


Två bilder från olika håll av Celsiana mitt i ett hav av perenner. Ovanför och till vänster.

Celsiana är en av de skära rosorna som vi valt för att vara startpunkt på rosenstigen, den som går runt örtagården. De andra är Celeste, Thérèse Bugnet och Stanwell Perpetual. Ingen dålig kvartett!

Till höger närmar vi oss slutet på rosenstigen, vi har kommit till den nedre delen av den vita trädgården.

Tänk dig en kräft- eller surströmmingsskiva i en vit trädgård i augustimånens sken. Kom och låt dig inspireras, det är här den finns.


För jultomten är det ju smart med sommarbröllop, då finns det tid. Ja, det är S:t Nicholas - en Damaskus-ros - som gift sig med passande örter vid korsgången genom örtagården (om nu flergifte kan beskrivas som passande?).

Örtagården är vacker!


stallbacken i den övre och äldre delen av trädgården, trivs också rosor med högresta perenner. Här klättrar Zéphirine Drouhin, den tagglösa rosen, på en ställning av störar.

Indexsidan      Nästa sida n&#sta

Tyck om sidan till Göran Forsberg - goran@sparlosa.se - - www.sparlosa.se