Fyrverkeri näva och humla

Sparlösa Trädgård visar

bilder

En ny bild varje dag i sommar
- här ser du augusti månads bilder

Bilderna från juni finns här

Och bilderna från juli finns här

Det finns mycket vackert att se i vår trädgård. Det ska avnjutas på plats, förstås, men bilder är åtminstone goda surrogat.

Så håll till godo - Sparlösa Trädgård bjuder på en nytagen bild från trädgården varje dag i sommar. De flyttas hit efter en dag på vår förstasida.

En ovanlig trädgård

Rosorna är en harmonisk del av en stor trädgård där - om något - perennerna och örterna dominerar, men det också finns mycket ettåringar, tvååringar, gräs, klematis och liljor.

Du ser vanliga växter och du ser ovanliga. Alla har vi försökt komponera ihop till vackra bäddar. Du kommer att förvåna dig över att det växer så bra när vi varken vattnar eller gödslar.

Det beror på att vi har en riktigt genomförd ekologisk odling, där kompost, stenmjöl och marktäckning skapat en lucker, näringsrik jord där marklivet kunnat bli fullödigt sammansatt och därmed närt friska, färgrika, doftande växter. Till glädje för oss och allt annat liv i en levande och läkande trädgård.

Rosor

31 augusti Adam Messerich, en bourbonros, blommar nu liksom förstås John Cabot - i bakgrunden - som är en kanadaros. Emellan dem bland annat astrar.

David Thompson

30 augusti David Thompson är en kanadaros som vi skattar högt. Vi har satt egenframdrivna plantor på olika håll i trädgården. Frisk, doftar, är återblommande, inte så hög.

Den gula trädgården

29 augusti Den gula trädgården flammar i den sena sommaren. En mäktig originalskapelse som vi är mycket nöjda med.

Emilia Plater och Södertälje

28 augusti Emilia Plater och Södertälje - två viticellor - samsas på vår klematistunnel, liksom arten viticella, med små klockor. Den röda har som man kan förstå svenskt ursprung.

Växter-tillsammans

27 augusti Liljan Stargazer tillsammans med rosenstav och kärleksört. Bort alla ensidiga rabatter! Trädgård är växter-tillsammans.

Vit rosenflockel

26 augusti Den vita rosenflockeln är en ståtlig växt. I bakgrunden dahlia samt smällspirea i två varianter.

Stargazer

25 augusti Stargazer är en orientalisk lilja som nu i sena sommaren blommar på många ställen i vår trädgård. De lämnar påtagliga bidrag till vår doftande trädgård.

Tistelaster

24 augusti Tistelastern är ju en härlig växt, blomman förstås men även bladverket är speciellt. 'Silver Spikes' heter den här. Den påstås av vissa vara perenn, men nej...

Nässelfjäril

23 augusti Nässelfjärilen har sökt sig till den gula trädgården. Naturligt eftersom den lyser varmt välkomnande nu i sena sommaren. Och där finns mat för en fjäril, förstås.

Ros och klematis

22 augusti New Dawn och Polish Spirit är svåra att fånga på samma bild. Polish Spirit är en starkväxande viticella och lätt att föröka, så vi har många. Ett barn av Stefan Franczak.

Fjärilar

21 augusti Tistelfjäril och påfågelöga möts på röd solhatt. Födda här på gården, säkert, men tistelfjärilens föräldrar kom i våras från sydeuropa medan påfågelögats övervintrade här.

Ros och klematis

20 augusti Alba Luxurians är en viticella som växer tillsammans med Albina Plena på en båge i vita trädgården. Här besöker klematisen grannen, rugosan Blanc Double de Coubert.

Tomater

19 augusti Ett överflöd av tomater i växthuset. Här Moneymaker. När tomaterna en gång tar slut, blir det morötter som äts varje dag. Sådan är årsrytmen.

Fröförökad dahlia

18 augusti Mignon Purple, en fröförökad purpurröd sommardahlia. Se variationen i utseende som frösådden ger. Lindbloms Frö står för utsädet.

Lavender Cover

17 augusti Lavender Cover växer vid långa klematisnätet och gläder oss med sin fina blomning och allmänna välmående. En i danska Poulsen's nu omfattande serie av låga rosor.

Fackelblomster

16 augusti Fackelblomster, Lythrum salicaria, hör till de högresta medicinalväxter som ger liv åt en trädgård. Kardvädd, Dipsacus fullonum, ses som förgrund.

Humla

15 augusti Humla på temynta. Här finns massor av humlor för vi erbjuder varierade boplatser och tidig mat - sälg - för den övervintrande drottningen. Med mera. Vad gör du?

Morden Centennial

14 augusti Morden Centennial är en kanadaros som inte blir så hög. Tillhör Parklandserien och är mycket härdig.

Rosa rapsodi

13 augusti En rapsodi i rosa med fjärilsbuske, jätteverbena och Cosmos.

Liljan Marco Polo

12 augusti Marco Polo heter den här liljan.

Klematisen Arabella

11 augusti Arabella har vi kategoriserat som en örtartad klematis i den indelning som så förenklar klematissamlandet. Klättrar ändå bra. Har ansetts blomma längst av alla!

Påfågelöga

10 augusti Påfågelögat delar ålandsrotens blomma med en blomfluga.

Humleportalen

9 augusti Mycket att se men kanske viktigast att lugnt sätta sig. Här med humleportalen bakom ryggen.

Kransveronika och flox

8 augusti Kransveronikans spiror och glöden från höstfloxen ’Kirchenfürst’, vars färg tas upp av viticellan Mme Julia Correvon i vänster bakgrund.

Taggvallmo

7 augusti Taggvallmo, Argemone platyceras, odlar vi som ettåring. De taggiga bladen sägs hålla inkräktare borta från rabatten.

Praktklocka

6 augusti Praktklocka. De små ballongerna bland blommorna är knoppar som spricker upp till nya blommor.

Augustiträdgård

5 augusti Augustiträdgård. Tänk dig allt liv som fladdrar och surrar! För att inte tala om mikrolivet i marken som närt växterna och givit den starka färgen och doften.

Lilja Simplon

4 augusti Liljan Simplon är en orientalisk hybrid. Doftar! Skänker strålglans åt sommarlandskapet enligt en skildrare. Namnet efter en passövergång i Alperna, nyttjad av Napoleon.

Negritianka

3 augusti Negritianka är en härligt mörk klematis som växer på en båge över lavendelgången. En viticella från Ukraina.

Blommor

2 augusti Temynta och blåverbena i nedre delen av trädgården.

Pärlemorfjäril

1 augusti Pärlemorfjäril på hampflockel. De högresta örterna längs lavendelgången vibrerar av liv.

Bilderna från juni finns här

Och bilderna från juli finns här