rosor näva

Den Vita Trädgården
hos Sparlösa Trädgård

Den Vita Trädgården var ett självklart önskemål. När man nämner orden ”Vit Trädgård” associerar de flesta till Sissinghurst. Det har blivit kult. Jag har aldrig varit där, men självklart har jag läst Tony Lords bok ”Trädgården på Sissinghurst” och många artiklar, som handlar om den.

Författarinnan Vita Sackville-West anlade en ”blek” (om man skall vara korrekt) trädgård, hon använde andra färger som t.ex. blekrosa och rosa, men det gängse namnet är i alla fall Vit Trädgård. Varför har den blivit så känd och beundrad? Skicklig marknadsföring kanske? Hon kunde berätta löpande om vad hon gjorde, eftersom hon skrev regelbundet i tidningarnas trädgårdsspalter, vilket säkert ökade intresset. Att vara slottsägare och tillhöra societeten underlättade. Annars fanns vita trädgårdar, långt innan Vita gjorde sin (50-talet), så det var ingen ny idé.

vit trädgård

Rosenstigen går genom den vita trädgården, här kantad med purpurklätt. Den stora rosen till vänster är Suaveolens, albaros och oljeros.

Jag läste alltså boken som dock avslöjade en del hemligheter. Bakom förföriska bilder av perfekt skötta rabatter fanns ”oändliga” mänskliga resurser i form av trädgårdmästare som klipper, ansar, plockar vissna blommor, ersätter utblommade med nya fräscha växter. Det kunde man inte göra efter, det är bara att anpassa sig till sin verklighet. Kanske gör det till och med trädgården trivsammare.

Jag vill påstå, att jag har inspirerats mer av holländarna. En del av det sissinghurstvita är för stramt i min smak och associerar för mycket till kyrkogården. Jag menar ”sarkofagerna” av buxbom fyllda av vita växter. Den mera lössläppta, böljande delen däremot är mycket tilltalande och därifrån kan man hämta inspiration och förslag på perenner. Många av våra vanligaste perenner finns motsvarande i albino-form.

Meningen med en vit trädgård är att den skall vara så sval, att man har lust dra på sig en tröja. Man skall också kunna vederkvickas där en het sommardag.

vit trädgård

Vit studentnejlika bakom silvermartorn. Rosen heter Winchester Cathedral.

Den Vita Trädgården hos oss består av sex bäddar på sammanlagt 100 kvm. De är placerade med skogen som bakgrund. Den mörka fonden gör, att de lyser i skymningen, det blir en månskensträdgård, men de framträder bättre också i dagsljus på grund av den.

Gångarna mellan bäddarna är breda och grusade. En gång, kantad med vit nepeta leder till honungsrosen som växer i skogsbrynet. Under rosen inbjuder några stora stenar till kontemplation ”sub rosa”. Där har också myror hittat boplats och byggt en ansenlig myrstack, vilket inte tycks bekomma rosen ett dugg. Andra hade säkert anlitat Anticimex. Rosen klättrar duktigt i en torr tall, som förlorade sin topp i en storm och har uppnått en höjd på 6-7 m. Tallen brukar regelbundet besökas av en hackspett, som skalar av barken. Rosen blommar kort och intensivt, doftar honung.

Vita rosor utgör stommen, det finns 16 stycken. Kring rosorna växer perenner kompletterade av liljor, ettåringar och olika sorters Allium.

Vi planterade många Iceberg, en stor rabattros som kanske blommar längst av alla. De småblommiga är Schneewittchen, Katharina Zeimet och den söta Little White Pet. Winchester Cathedral är en engelsk ros som doftar mandel och har den egenheten, att en del av eller en hel blomma kan bli rosa. Den blommar rikligt i omgångar och är överraskande härdig. En favorit.

vit trädgård

Iceberg tillsammans med stäppsalvia.

Gammaldags, engångsblommande rosor är Madame Hardy, Madame Plantier och Suaveolens, den väldoftande (suaveolens betyder det) som är Yorks vita ros (från Rosornas krig). En av våra örtagårdsrosor. Tre vresrosor finns också: Blanc Double de Coubert, sidenros kallad, titta bara på blommorna, så förstår du varför. Har ansetts vara den vitaste av alla.

Vidare Schneezwerg (Snödvärg), som på hösten kan bära vita blommor och röda nypon samtidigt, samt den vackra Souvenir de Philémon Cochet med svag, svag rosa anstrykning. Dessa två rugosor har använts flitigt av Felicitas Svejda när hon utvecklade Explorerserien av härdiga Kanadarosor och är själva bra val i vårt nordiska klimat.

Senaste tillskott är den underbart gnistrande vita kanadarosen Marie Bugnet. En annan kandidat till att vara vitast av alla. Blommar hela sommaren och tillhör de stora favoriterna. Flera borde upptäcka den. Vresrosor, som jag har skrivit på annat ställe, har den stora fördelen, att rådjuren låter bli dem. De är friska, härdiga och i allmänhet problemfria.

vit trädgård

På bågen växer Albina Plena, en macropetala.

Bågar över Rosenstigen bidrar arkitektoniskt och skapar behaglig atmosfär med kaleidoskopiskt rut och bladspel på grusgångar. Samtidigt känns trädgården närmare, intensivare, inneslutande i sin famn.

På bågar i Vita Trädgården slingrar klematis och rosor. Ett vackert par är Clematis fargesii ”Summer Snow” och den ljuva ”Vit New Dawn”. Klematisen är mycket starkt växande och draperar bågen med otaliga små vita blommor, rosen är relativt nyplanterad, återstår att se hur de kommer att samsas. ”Summer Snow” har snabbt blivit favoriten, därför har vi planterat två stycken till: en på en nyrest båge, tillfälligt utan någon kamrat, men vi har funderat på en ”Vit New Dawn”, varför inte upprepa succén? Problemet är att få tag i rosen, det är inte så lätt, vi kanske skall försöka föröka den själva. Det borde gå lika bra, som med den vanliga ”New Dawn” - det gick lätt och ”New Dawn” tilhör de rosor, som växer bra på egen rot.

”Summer Snow” blommar länge, rikligt och remonterar på hösten. Vi byggde en kraftig ställning av knotiga störar, där den tredje plantan satts och fick sällskap med den svenska klematisen, viticellan ”Hagelby White” och ”Gladys Picard”, storblommande, engelsk sort.

vit trädgård

Skuggrölleka Achillea grandifolia och klematis "Summer Snow".

Alla rosorna i Vita Trädgården doftar gott och blommar under ganska lång tid. En del av dem remonterar. Den Vita Trädgården är kanske som fräschast och vackrast i månadsskiftet juni-juli men håller sig snygg även resten av säsongen.

Bland rosornas följeslagare, de vita perennerna, skall vi nämna den ståtliga, över 2 m höga balkanmalvan (Kitaibela vitifolia), omfångsrik långblommare som lämnar ingen oberörd. Vidare den fantastiska Echinacea purpurea ”White Swan”, syster till röd solhatt, som kanske borde heta vit solhatt? Den omges av den grönsilvriga Artemisia pontica (romersk malört), vilken framhäver hattens vackra blommor.

Det kan inte nog betonas att inslaget av det grå-silvriga är viktigt, det accentuerar ytterligare det vita. Då kan olika sorters malört rekommenderas. Visserligen kan de sprida sig friskt, men sådant är trädgårdslivet. De går att begränsa och fördelarna överväger. Den vita malörten (A. ludoviciana) ”Silver Queen” är vacker, den tål också att klippas ner och växer snart igen. Samma gäller den romerska malörten A. pontica.

vit trädgård

Purpurklätt och bakom den vippvallmo.

Mycket trevlig är den gracila ettåringen Tanacetum ptarmiflorum.

Ytterligare en växt, som framhäver det vita, om än på annat sätt, är den gulvita vippvallmo (Macleaya cordata) med sitt vackra, blågröna ekliknande bladverk.

Den vita sorten av anisisop Agastache scrophularifolia ”Liquorice White”, insektsdragare av stora mått på sommaren och småfåglarnas favorit på vintern står för det skulpturala. Fler perenner. Vit stäppsalvia (Salvia nemorosa), vittpytta (Achillea ptarmica), toppklocka (Campanula glomerata), amurvallmo (Papaver amurense) och riddarsporrar ”Casablanca”. Sammanlagt finns ungefär 70 olika perenner i Vita Trädgården.

vit trädgård

Kungslilja i ett hav av purpurklätt.

Tvååringar är smarta val, de sköter om förökningen själva, det är bara flytta småplantor där man vill ha dem och gallra resten. Några exempel - elfenbensklocka (Symphyandra hoffmanii), mattram (Chrysanthemum parthenium ”Snow Ball”) och purpurklätt (Lychnis coronaria). Purpurklättens lov har jag sjungit på annat ställe.

Liljor finns förstås med. I tur och ordning blommar madonnaliljor, kungsliljor och orienthybrider: ”Casablanca”, ”Olivia” och ”Siberia”. ”Olivia” är ett fynd, blommar sent och länge augusti-september och parfymerar hela trädgården.

vit trädgård

Cramben blommar! Framför den skymtar den grå-silvriga romerska malörten. Blodnäva framme till höger.

Omkring midsommaren har Crambe cordifolia (stäppkål) en egen show. Ur den hjärtformade rosetten reser sig höga stänglar täckta av myriader vita, honungsdoftande blommor. Ett slags gigantisk brudslöja, som till utseende påminner om ett litet träd. En riktig stanna och beundra mig växt. Vissa år uteblir blomningen helt, det verkar, att den måste samla krafter, den stående frågan är: kommer Cramben att blomma i år?

Bredvid Cramben står skuggrölleka (Achillea grandifolia) med sina flata beigevita blomkorgar och kryddoftande blad. En vit rosenvial ”Weisse Perle” klär en båge, doftlös tyvärr, men vacker och värdefull höjdtillförare.

Kungsljus ”Snow Maiden”, fingerborgsblomma och den vitblommande mariatisteln ”Adriana” hör till dem som själva väljer lämplig växtplats. ”Adriana” med sina vita blommor är mycket smakfullare än den med rosa. Den har hittats för inte så länge sen i Chile. Vad roligt att den redan är här. Det är en av de få växter med variegerade blad som finns i trädgården.

vit trädgård

Allium ”Mount Everest”.

Allium, icke att förglömma. Det finns Allium giganteum ”Mount Everest”, Allium karataviense, bollök och svartlök (Allium nigrum) som namnet till trots blommar i vitaste vitt.

Allium är vackra, dekorativa och användbara i trädgården. En stor fördel att de får vara i fred för sorkar och rådjur. Det finns mängder att välja på - olika arter, färger och storlekar. Allium är som stora svävande såpbubblor med den skillnaden, att de går inte sönder när man försöker nudda vid dem.

Trädgårdsskribenter propagerar flitigt för Allium-släktet, det är utmärkt. Men det eviga tjatet om lökarnas gulnande blad kan vi vara utan. Allium ”gör så” och det har vi bara att acceptera. Samplantering för mångfald och framhävande är OK - för att dölja onödigt. Allium är för övrigt mycket njutbara även överblommade. Perfekta växter hela säsongen existerar inte annat än i trädgårdstidningarnas fantasi och deras glättade värld. Låt oss i stället glädjas åt levande växter med alla deras fel och brister.

vit trädgård

Halvgräset silverfryle blommar.

En av de sex rabatterna tillhör samtidigt örtagården. Där växer vit isop, vit gurkört, vit mjölke, vit temynta och kermesbär, som växer högre än Suaveolens, örtagårdrosen, som används till framställning av rosenolja.

Som bekant blir en trädgård aldrig färdig, man är ständigt på jakt efter ”mera vit” och varje år testas nya vita växter.

Sammanlagt finns i Vita Trädgården: c:a 70 olika perenner, 10 sorters rosor, 6 sorters liljor, 9 sorters klematis.

Gräs: Helictotrichon sempervirens (silverhavre), Andronopogon gerardii (kalkonfot), Phalaris picta (randgräs), Elymus magellanicus (blåelm), Calamagrostis x acutiflora 'Overdam' (tuvrör).

vit trädgård

Vi ser nedåt trädgården. Till höger mattram, en låg viol, vidare efter gången vit mjölke. Vänster: Trifolium ochroleucum, vit studentnejlika, kungsljus.

Text och bild: Isabella Forsberg