Fyrverkeri Plantering i god jord

SÄCKARNA
DU KÖPER

gör inte din trädgård
till vad du önskar
SPARLÖSA TRÄDGÅRD

Fullständig meny på
förstasidan: Sparlösa Trädgård

Så här hittar du till oss:
Karta och vägbeskrivning


Sluta gräva - en längre text om hur man bäst odlar

En r&#dhake

Haka heter den här rödhaken som var med oss under höstarbetet i trädgården. Hon använder aldrig spade.

Vi har ett gott samspel inte bara med Haka. En konsekvent och insiktsfull ekologisk odling handlar om att skapa bra livsbetingelser för medvarelserna. Det ger en trädgård i balans med friska och sunda växter - och människor.

Blomkål

Blomkål är en gudagåva som garanterat växer bra om du odlar rätt. Det är lätt att frysa in för hela vintern.


Det odlingssätt som beskrivs här är beprövat och vilar på god vetenskaplig grund. (Om du vill påstå att konventionell odling gör det är du välkommen att försöka visa det.)

Odlingsformen är
organisk-biologisk
och bakom den står två fantastiska män - nu avlidna.

Schweizaren Hans Müller var den store ledaren - och hans fru Maria spelade en viktig roll - tysken Hans Peter Rusch var den som fulländigade det vetenskapliga underlaget.

Här ett Rusch-citat som jag föreslår att du försöker greppa. Ett tips om du vill hitta hela räckan av "biologiska föregångare" - Rusch var expert på bakterier.

"Our own constitution will never be better than the constitution of our biological predecessors that provide us with food."

Jag har hämtat citatet från en sajt om organisk odling: http://organic.com.au

Smarta redskap och hur de används framgångsrikt

Bra jord reder sig själv. Dess innehåll av liv är ofantligt och det är det livet som vi ska vårda. Det kräver en lucker jord med bra balans mellan luft och vatten.

En viktig del av markens liv lever i ytjorden och består av organismer med huvudsaklig uppgift att bryta ner organiskt material. De gör ett fantastiskt arbete där så flytta inte på dem.

Längre ner hittar vi växternas rotsystem. Det styr livet där och ser till att skapa den mångfald som i samverkan skapar den näring växten behöver. Stör den inte.

Kort sagt - sluta gräva. Sluta blanda skikten i marken och skapa kaos i jorden. Ett fullständigt onödigt arbete som bara kan ge sämre odlingsresultat.

Hacka och kratta - det är de redskap som jag alltid använder för att ställa i ordning en odlingsbädd. En grep är användbar innan jorden fått den goda strukturen. Spaden är bra när bädden första gången anläggs men kan sedan vila.

En potatishacka

Den här hackan kallas potatishacka. Den finns inte att köpa överallt men är väl värd att leta efter. Den har arbetat igenom varenda kvadratdecimeter av vår odlingsyta för att blanda in kompost och stenmjöl i det översta jordlagret.

Varje vår luckrar jag grönsaksbäddarna med hackan och brukar då samtidigt ned resterna av den kompost som har legat över vintern. Det är ett suveränt redskap.

En kratta

När hackan gjort sitt får krattan göra jobbet färdigt. Om gången mellan bäddarna har krattans bredd är det lätt att kratta upp jord därifrån till bädden. Jämna sedan ut ovansidan.

Stötande kratta

Större eller mindre jordkokor smulas lätt sönder med krattan. Vinkla den då som på bilden här ovanför och stöt lite snett ned på klumpen. Hackan kan också brukas på liknande sätt.

En grep

En lerjord kan behöva några år av omvårdnad innan den har en god struktur. Då kan grepen användas till att luckra den. Tryck ner grepen helt och ryck handtaget bakåt så löser du upp jorden framför den.

Börja vid kortsidan och nästan mitt ute i bädden. Nästa tag tas vid sidan av det första - fortsätt genom hela bädden. Flytta så 5-10 cm närmare dig och gå igenom hela. Och så vidare. Sedan andra halvan. Jämna ut med krattan och så eller plantera.

Det här luckrar fint men det räcker med hackan när det börjat bli lite stil på odlingsjorden.

Besöksträdgård mitt i Västra Götaland
Låt vintern göra jobbet åt dig - skörda frukterna i sommar

Du slipper höstgräva och får ändå ett bättre resultat. Med mindre arbete! Och jorden blir bättre för varje år.

Täck jorden

Bäddarna här på bilden har snyggats till lite efter skörd. Sedan har de täckts med knappt 5 cm kompost. Den behöver inte vara helt omsatt. Ovanpå sedan ett lika tjockt lager av hö men det kunde vara vilket organiskt material som helst, det är bara ett skydd.

På våren krattas täckningen bort och används till exempel i hallonlandet, under bärbuskar eller rabarbern. Förfar sedan som beskrivs i mittspalten.

Rötterna hos en tät gröda och täckning mellan plantorna - så har även sommaren utnyttjats för att förbättra jorden. Och vänta bara några år så får du se på resultat!

Spaden är fantastisk
- använd på rätt sätt

Jo, visst. Hela vår trädgård har ju skapats och formats av spaden. Först har marken rensats med hjälp av grep och renset hamnat i kompost. Sedan har ytjorden skalats av från gångarna och lagts på bäddarna. Med spaden som syns här nedanför.

Den goda jorden ska man ta vara på, även om här var vanlig åkerjord, typ lera.

spade

Sedan har kompost från hög som lagts året innan spridits ut på bädden och på det ett lager av "stenmjöl 0-11" som innehåller fint material - mineralgödsel - och sand-grus som är ett bra tillskott till lera.

Hackan har så blandat om allt i översta decimetern och krattan har format odlingsbädden.

Att det växer bra är du välkommen att övertyga dig om på plats.

Tyck om sidan till Göran Forsberg - goran@sparlosa.se - www.sparlosa.se -