Fyrverkeri näva och humla

Sparlösa Trädgård visar

bilder

En ny bild varje dag i sommar
- här ser du juli månads bilder

Bilderna från juni finns här

Och bilderna från augusti finns här

Det finns mycket vackert att se i vår trädgård. Det ska avnjutas på plats, förstås, men bilder är åtminstone goda surrogat.

Så håll till godo - Sparlösa Trädgård bjuder på en nytagen bild från trädgården varje dag i sommar. De flyttas hit efter en dag på vår förstasida.

En ovanlig trädgård

Rosorna är en harmonisk del av en stor trädgård där - om något - perennerna och örterna dominerar, men det också finns mycket ettåringar, tvååringar, gräs, klematis och liljor.

Du ser vanliga växter och du ser ovanliga. Alla har vi försökt komponera ihop till vackra bäddar. Du kommer att förvåna dig över att det växer så bra när vi varken vattnar eller gödslar.

Det beror på att vi har en riktigt genomförd ekologisk odling, där kompost, stenmjöl och marktäckning skapat en lucker, näringsrik jord där marklivet kunnat bli fullödigt sammansatt och därmed närt friska, färgrika, doftande växter. Till glädje för oss och allt annat liv i en levande och läkande trädgård.

Rödkvanne

31 juli Rödkvanne, Angelica gigas, mot en bakgrund av kattmynta.

Thalictrum delavayi 'Album'

30 juli Thalictrum delavayi 'Album' bidrar med vitt på stallbacken.

vita trädgården

29 juli Påfågelöga på besök i den vita trädgården.

Sydafrikansk stäpp

28 juli En sydafrikansk stäpp på vårt stenparti med inslag av inhemska växter. Tre ögon lyser med orange färg - antilopöga, jungfruöga och doftstjärnöga.

Kardynal Wyszynski

27 juli Kardynal Wyszynski lyser upp stallbacken. Ännu en klematis framdragen av Broder Stefan i Polen.

Blommor

26 juli Nu blommar röd solhatt och många andra fjärilsfavoriter. Och fjärilarna är här - i massor. Lita på att en och annan av dem kommer att dyka upp på den här platsen.

Lilja och perenner?

25 juli Liljan Umbria har sällskap av anisisop, röd solhatt och renfana.

En faun!?

24 juli I dag har vi fått en ny kamrat i trädgården och kan visa en fauns eftermiddag. Vad han heter? Om du vet - mejla till isabella@sparlosa.se.

Vit trädgård och gul trädgård

23 juli Här i hörnet av trädgården möter den vita trädgården den gula, sensommarträdgården.

Liljan Romano

22 juli Liljan Romano växer i en blågul rabatt.

Rosen Rosenholm

21 juli Rosen Rosenholm har tagit vårt klematisnät med storm. Även klematisen 'Jubileinöi 70' växer kraftfullt så samexistensen är god.

Alcea excubita

20 juli Alcea excubita höjer sig över en uppvaktning i samma färgskala.

Humlan och kardvädden

19 juli De vita spirorna tillhör det franska kungsljuset, en vill-ha-växt för många besökare. Humlan på kardvädden gör dock bilden, eller hur?

En klematisoval'

18 juli Vår stora klematisoval - det finns en liten också - med 18 olika klematis verkar bli så fin som vi tänkt oss. Mitt ibland grönsakerna. Försök räkna blommorna på Little Bas!

Clematis 'Mikelite'

17 juli Två plantor av Mikelite täcker en del av klematisnätet. De vita blommorna som tittar fram tillhör en av föräldrarna, Valge Daam. Den andra föräldern är Madame Julia Correvon.

Lilium regale

16 juli Den vita varianten av kungsliljan, Lilium regale. Humlan hann fly men bilden blev ju bra ändå.

Kaktusen blommar

15 juli Kaktusen blommar även i år. En annan har gula blommor.

Ett blått torn

14 juli Ett blått torn. Överst riddarsporren 'Magic Fountain', sedan alpmartorn och - lite ljusare - blå gräsfibbla.

'Summer Snow'

13 juli 'Summer Snow' har ärvt vitalitet och blomvillighet från skogsklematis C. vitalba och de vackra blommorna från den andra föräldern C. fargesii. Växer i vita trädgården.

Lilja 'Capuccino'

12 juli Lilja 'Capuccino'

Digitalis Cafe Creme

11 juli Digitalis Cafe Creme dominerar med rätta bilden - vilken härlig växt. Till höger mattram, en enkel form, och så markeras den mänskliga närvaron i trädgården.

Rosor, perenner, klematis

10 juli Så här grannt planerar vi inte vår trädgård, men det gula jättekungsljuset har valt sin plats och får samsas med rosor, klematis och andra perenner.

Klematis

9 juli Vid stora klematisovalen - med 18 klematis - ser vi den mörka, sammetslena Viola från Kivistik i Estland möta Emilia Plater, framdragen av Stefan Franczak i Polen.

Öppen Trädgård

8 juli Lands Öppen Trädgård är på gång och våra klematis kommer att fylla sin roll att tjusa besökarna. Här syns Aotearoa - mörk - Mme Julia Correvon - röd - och Little Bas, tre viticellor.

Venusta Pendula

7 juli Venusta Pendula är en klätterros som vi låter bilda en stor buske med ännu lite ostyriga grenar. Växer framför vår servering.

Franskt kungsljus

6 juli Besökarna är lika förtjusta i det franska kungsljuset som vi själva är. Till allt annat, doftar de starkt och gott. Vi brukar kunna förse med plantor.

Gult

5 juli De gula växterna är ett uppskattat inslag som lyser upp i trädgårdens mitt. Du missar inte den gula rosen som speglar solen i bildens hitre del?

Mumierosen

4 juli Mumierosen, Rosa x richardii, väljer man kanske för den härliga blomningen mitt i sommaren. Men den har också levt samman med människan i tusentals år. Den måste man ha!

Pink Perpetue

3 juli Pink Perpetue över ett hav av honungsört. Rosen är helsyster till Etude som klättrar på en ställning av störar längre fram längs infartsvägen, vid klematisnätet.

Sommarbild

2 juli Mitt i sommaren och trädgården har uppnått en mognad. Men den förändras och nya partier tävlar om uppmärksamheten.

Sommaräng

1 juli Sommaräng! Naturens harmoniska färgskala och den sundhet som byggs upp av mångfalden - växter, djur, mikrober. Inga dåliga ideal.

Bilderna från juni finns här

Och bilderna från augusti finns här