Fyrverkeri Klematis

Sparlösa Trädgård om

klematisbok

SPARLÖSA TRÄDGÅRD
- en levande trädgård



Så här hittar du till oss:
Karta och vägbeskrivning




Ytterligare sex klematis som växer i vår trädgård:

Kaaru

Kaaru hör till den sena storblommiga gruppen och är ett barn av Hagley Hybrid, född hos Kivistik i Estland.

Romantika

Romantika kommer också från Kivistik och hör till den sena storblommiga gruppen.

En måste-ha klematis för oss som för andra som visade sig svår att få tag på.

General Sikorski

General Sikorski var en polsk hjälte, vilket indikerar att Stefan Franczak stått för uppdragning och namngivning. Tillhör den tidiga storblommiga gruppen.

Little Bas

Little Bas är en viticella, som som växer enormt starkt på stora klematisovalen.

De otaliga små blommorna är lätt klockformade, även om det inte framgår av bilden.

Kermesina

Enligt plantskolan är det här Rubra, en klematis med anor sedan 1500-talet. Dock berättar de vita partierna vid tepalernas bas tydligt om att det rätta namnet är Kermesina. En viticella.

Du har kanske upplevt motsvarande feletiketteringar? Låt oss säga ifrån - branschen måste skärpa sig!

Lasurstern?

Denna klematis är köpt som Lasurstern (tidiga storblommiga gruppen). Vi tror inte det stämmer, men har inget annat namn.


www.sparlosa.se - Av Göran
Forsberg goran@sparlosa.se


Ännu en svensk bok om klematis - en för mycket

Det måste vara lockande för ett bokförlag att ge ut en bok om klematis för med bilder av dessa graciösa växter finns det alla förutsättningar för att boken ska bli vacker.

Och visst har ICA Bokförlag lyckats med detta. Men man borde ha väntat med utgivningen till författarinnan - Ulla Hårde - lärt sig ämnet för boken och hunnit ta tillräckligt med bilder (hon står för alla bilder själv).

klematisboken

Ulla Hårde skriver flitigt om trädgård och meriten för detta tycks vara att hon har arbetat som journalist i England. Att detta inte räcker är uppenbart. Man måste skaffa sig egna insikter som en grund för att kunna värdera de sakuppgifter som man "plankar" från andra.

Därtill är det olyckligt att skriva en bok som genomsyras av så mycket Skåne och England - när man nu vill övertyga om att klematis är en växt för svenskar att odla.

Den läckra bilden här nedanför av en engelsk trädgårdssoffa kan illustrera några egenheter i boken. Bilden används två gånger och ett par andra engelska soffor har också en framträdande plats.

Durandii - klematisen ovanför soffan - är helt klart vacker och mycket odlingsvärd, men måste den uppträda sex gånger på bild i boken när många andra som beskrivs inte visas i bild? Förlaget borde ha skaffat bilderna!

ur boken

Om jag räknat rätt presenterar boken 74 olika sorter vilket jag tycker är snålt. Man konkurrerar också med en bok med ”över 100 utvalda sorter” i titeln.

En ren dumhet är att ha rubriken ”Sena småblommiga” för en grupp väl känd som ”viticella” och som självklart etiketteras så i handeln.

Kapitlet om odling ska du hoppa över

Först vill jag säga - du ska inte tro att jag rättar allt tokigt i Ulla Hårdes text. Det är inte heller min sak, utan snarare vad förlaget borde ha gjort.

Vid plantering ska gropen vara 50-60 cm djup och lika bred, skriver Hårde. Jag vet inte vem hon skriver av här, men uppenbarligen tror hon inte på det själv, som framgår av sidan 21 i boken som vi visar här.

 ur klematisboken

Jämför med spaden så ser du. Gropen är knappt större än hinken. Ganska vettigt om man också använt en grep till att luckra i kanten och botten.

Hårde skriver helt riktigt att man bör välja en kraftfull planta med 3-4 stammar. Men varför då illustrera med en så vek som på bilden?

Inte oväntat förs vanföreställningen vidare, att ”klematisen skall planteras med överdelen av krukan ca 15 cm under markytan...”. Jag har skrivit om detta på en annan sida.

Helt absurd är idén att plantan ska ha 25-30 liter vatten minst en gång i veckan under växtsäsongen. Jag tvivlar på att någon har prövat på något sådant.

Ulla Hårde tycks inte ha en aning om hur mycket enklare det är med naturlig odling. Hon flummar med ”kompostmylla” och annat men det är kemiodling rätt och slätt som hon propagerar för med sin ”näringslösning varje vecka” och allt vad det är.

”Det är inte roligt, sa Ulla Hårde” - och föreslår regelbunden preventiv giftbesprutning mot vissnesjuka. Beskrivningen av denna företeelse borde hon kortat ner åtskilligt för hon bara förvirrar läsarna.

Carmencita

Kodynga finns förstås med - inget fel i det om hon inte bara lägger den i bottnen av planteringsgropen. Där gör den skada.

Bilden till höger är från vår trädgård, kunde inte vara från boken. Så fint spirar klematisen om den planterats som vilken buske som helst, fått kompost ovanifrån och på det täckning och på våren klippts ner till markytan.

Var så god att prova!

Den här boken kan du avstå ifrån. Låna den på biblioteket och titta på bilderna.

Ulla Hårde: Klematis. ICA Bokförlag ISBN 978-91-534-2892-3.