Fyrverkeri Följa Isabella

BESÖKARE
FRÅN ESTLAND

fick se klematis
från hemlandet
SPARLÖSA TRÄDGÅRD

Fullständig meny på
förstasidan: Sparlösa Trädgård

Så här hittar du till oss:
Karta och vägbeskrivning

Här finns en
Karta över trädgården

Förra sommaren skrev jag om detta från grannsocknen Slädene. En missbildad blomma som blir desto grannare. Du läste om det här.

Nu hände det i vår egen trädgård med en digitalis i stallbacken. Det kallas fasciation.Den engelske klematisexperten Ruth Gooch skriver i sin bok Clematis, The Complete Guide att de två klematis hon skulle ta med sig till en öde ö är Durandii och Victoria. Den senare har vi ännu inte lyckats få tag på...

Durandii är från 1870 och har Jackmanii som förälder tillsammans med Clematis integrifolia och är därmed halvt örtartad. Svingar sig ändå upp till 2 m.

Vackrare blommor, finns de?Flera kaktusar växer på en bädd på stallbacken nära fikaplatserna. En några decimeter djup grusbädd - från den ås vi bor på - gör det väldränerat så att de klarar vintern.

Flera sådana här blommor har vi fått och den stora opuntian blommar gult.Vi tycks i år leva med fler fåglar än någonsin och så ska det vara i vår levande trädgård.

Jag försökte fånga det här paret ungar när de gapade som mest, men misslyckades. Hur som helst, mycket mat fick de av mamma - eller är det pappa? - som sitter bakom. Vi tror de är grå flugsnappare,Kanadarosor krönta till kungar i trädgården? Det är inte fel! Henry Kelsey är en klättrande ros som växer i skogsbrynet.


 
Besöksträdgård mitt i Västra Götaland

Hur ska vi kunna förstå reportaget?

Det kom ett brev från Estlands största trädgårdstidning Maakodu. De ordnade en läsarresa till Sveriges vackraste trädgårdar. Fick de komma till oss? Ingen fråga man svarar nej på - eller hur?

48 personer var de inklusive fyra journalister som skulle rapportera i tidningen om resan. Däruppe följer halva gruppen Isabella.

Under bågen fick Isabella briljera med sina kunskaper i estniska. Den vita klematisen är från Estland och heter Valge Daam - vita damen. Den ljusblå är i stället polsk, Blekitny Aniol.Reseledaren Kristel Vaino - med paraplyet - tolkade Isabellas berättelse (förutom då Valge Daam). Den resliga rosen Trigintipetala, oljerosen, syns till vänster.

Halva gruppen högg under tiden in på vår kaffebuffé.Bussen svänger upp på vägen med Göteborg som nästa mål.

Valge Daam växer också vid det långa klematisnätet tillsammans med många kamrater från Estland. De samsas med rosen Rosenholm och bildar ett praktfullt blickfång. Du hittar bilder i gamla rapporter från trädgården.


Den 29 juni firade vi Rosens dag med ”Kom-och-visa” som en mycket skicklig kvartett rosvärderare från Alingsås-Vårgårda stod för.

Alla de gammaldags rosorna blommade läckert. På bilden syns till höger den persiska oljerosen Ispahan som bredvid sig har en annan damascena, S:t Nicholas.

Längst till vänster skymtar något blåaktigt - Veilchenblau på bågen över lavendelgången.

John Cabot här på bilden är en av de kanadarosor som inte kan prisas mycket nog. En stor buske som också kan användas som klätterros. Blommar mycket och länge, är frisk och härdig.

Här har den sällskap av purpurklätt och den något inklämda liljan Vivaldi. Det vita bordet markerar att här sitter man och njuter.

På den understa bilden regerar klätterrosen Ilse Krohn Superior - alltid med bildsköna blommor - över en finstämd bädd med torget och en del av den vita trädgården bakom. Just till vänster om stora rosblomman ser vi cramben, som blommade i år.

Indexsidan      Nästa sidan&#sta

Tyck om sidan till Göran Forsberg - goran@sparlosa.se - - www.sparlosa.se