Fyrverkeri Följa Isabella

ÖPPEN
TRÄDGÅRD

Smärre invasion
i Sparlösa Trädgård
SPARLÖSA TRÄDGÅRD

Fullständig meny på
förstasidan: Sparlösa Trädgård

Så här hittar du till oss:
Karta och vägbeskrivning

Här finns en
Karta över trädgården

Mycket beundrad under Öppen Trädgård blev klematisbågen med Blekitny Aniol - den ljusblå - och Valge Daam.

Valge Daam tenderar att vara stel och tråkig - om än grann - och behöver den lekfullt dansande ”Blå ängeln” som partner för att bli attraktiv.Det här är en läcker klätterros, sprungen genom jungfrufödsel ur New Dawn. Awakening har fått till uppgift att möta de två här ovanför mitt uppe på bågen.

Det kan den nog ha lyckats med nästa år. Men Valge Daam stannar nog en bit nedanför, hon är en mer begränsad klättrareMadonnaliljan presenterade sig i all sin skönhet lagom till Öppen Trädgård.

Isabella berättade om henne och de växter som så smakfullt omgav henne i nummer 3/2008 av odlartankar.seDen här krabaten höll till nere i jorden där jag tog upp nytt land bakom växthuset. Den är larven till Allmän snabelsvärmare och kommer att utvecklas till en stilig röd fjäril, som flyger i skymningen och som vi därför sällan ser.

När larven blir störd, ”blåser den upp sig” i fram så att ögonfläckarna förstoras och vips... så flyr fienden. Det söta analhornet i bak är typiskt för arten.Färgrikt längs infartsvägen.
 
Besöksträdgård mitt i Västra Götaland

Besökarna och vi tycktes lika nöjda

Årets Öppen Trädgård föregicks av en rejäl miss från Lands sida, då deras hemsida med all information var ur funktion. Desto fler var inne på våra webbsidor och antalet besökare var överväldigande.

Perennplantorna hade en strykande åtgång. Det tomma utrymmet till vänster på bilden ovan var fyllt av Franska kungsljus, som var dagens favoritköp. Och vad besökarna fikade!

Till höger syns miljön som vänsterspalten berättar om med madonnalilja och klematis.Det var folk överallt och se vad många som satt lugnt för att ta in den rofyllda atmosfären och alla dofterna.

Trädgården var uppskattad av döma av alla lovord. Hoppas bara att många påverkades av vårt sätt att arbeta med den. Du kan läsa om det på Jordportalen.


Vår Yucca tog sig för att blomma, kanske inspirerad av de kaktusar den har som grannar.

De växer i en genomsläpplig bädd av naturgrus och har därför inga problem med att övervintra. Vi gödslar inga växter, inte heller den här.
Vart man än vänder kameran ges motiv till fina bilder. Apropå det - om du publicerar en bild tagen hos oss, se då till att ange var bilden är tagen. Visa med andra ord lite större vett än Allt om Trädgård gör.Nederst ser vi att rosen Etude gör sig bra ihop med växterna på det långa klematisnätet.

Etude är en ros som gör en glad - liksom helsystern Pink Perpétue, som den är till förväxling lik och som vi har en bit ifrån längs infartsvägen. De har New Dawn som pappa och kan användas lika väl som busk- som klätterros.

Indexsidan      Nästa sidan&#sta

Tyck om sidan till Göran Forsberg - goran@sparlosa.se - - www.sparlosa.se