Fyrverkeri Comte de Chambord

Sparlösa Trädgård visar

rosor

Öppen rosträdgård 4 juli kl 12-17

Vi bjuder in dig i vår trädgård just när våra rosor blommar som mest och som ljuvligast.

Rosorna står inte tråkigt för sig själva i särskilda bäddar. De är en harmonisk del av en stor trädgård där - om något - perennerna och örterna dominerar, men det också finns mycket ettåringar, tvååringar, gräs, klematis och liljor.

Du ser vanliga växter och du ser ovanliga. Alla har vi försökt komponera ihop till vackra bäddar. Du kommer att förvåna dig över att det växer så bra när vi varken vattnar eller gödslar.

Det beror på att vi har en riktigt genomförd ekologisk odling, där kompost, stenmjöl och marktäckning skapat en lucker, näringsrik jord där marklivet kunnat bli fullödigt sammansatt och därmed närt friska, färgrika, doftande växter. Till glädje för oss och allt annat liv i en levande och läkande trädgård.

Du frestas med ett rikligt sortiment av perennplantor och en generöst tilltagen kaffebuffé - ekologisk och hembakt.

Här nedanför ser du 21 rosenbilder från vår trädgård (där rosorna är mer än 10 gånger fler). Du hittar många fler bilder på våra sajter och det berättas också om hur vi odlar.

Zéphirine Drouhin är en bourbonros som växer uppe på stallbacken. Känd som den taggfria rosen men som du ser har den fler företräden än så.

Nu tar vi rosenstigen som går runt örtagården. Först möter vi Thérèse Bugnet - en ganska storvuxen och långblommande kanadaros.

Mittemot har vi Celeste, den sköna albarosen, här sedd från stenpartiet intill.

En närbild på Celeste. Bakom ser du en av många sittplatser som vi skrivit om som röllekabänken i odlartankar.se.

Celeste delar en bädd med Stanwell Perpetual - som gömmer sig till höger om bilden - och många andra växter, precis som vi vill ha det.

Celsiana har vi också valt ut för början på rosenstigen. Det är en gammaldags ros, en damascena.

Längre ner vid rosenstigen - på en vit bädd - finner vi Trier, en myskros från vilken gruppen Rosa x moschata har sitt ursprung.

Intill Trier hittar vi en ros som hör till de många ”mer eller mindre vilda” rosorna som vi planterat längs vår vildrosstig nedåt vägen. Den heter Nevada - en Rosa moyesii som gärna är så här översållad med blommor.

Längre fram möter vi Martin Frobisher - en kanadaros som hör till de mest intagande man kan se. Dess förälder, rugosan Schneezwerg, finner vi längre fram längs stigen.

En av våra örtagårdsrosor - och den främsta bland parfymrosor - är Trigintipetala, en damascena. Den står vid rosenstigen men ses här från lavendelgången, huvudnavet i örtagården.

Adelaide Hoodless ser vi i en bädd som går längs skogsbrynet. Det är en av våra många kanadarosor, som vi planterat för att de hör till de bästa för oss nordbor.

I den vita trädgården möter oss Winchester Cathedral, en engelsk ros (austinros) vilket kan beskrivas som motsatsen till kanadarosorna, det vill säga de är tveksamt härdiga. Just den här har dock fungerat mycket bra hos oss.

Vid lavendelgången har vi Rhapsody in Blue, en modern buskros som är en av de blåaste (tävlar bland annat med Veilchenblau längre ner längs gången). Bakom syns ett av våra stenpartier.

Apotekarrosen är förstås given i örtagården. Den syns i bakgrunden. Närmare, i kanten på timjanskeppet, har vi dess sport Rosa Mundi. Bägge är gallicarosor.

Det här är jultomten, S:t Nicholas, ännu en doftande damascena, men inte så reslig.

En mer välväxt damascena - och välkänd oljeros - är Ispahan i bildens högra del. S:t Nicholas syns också och till vänster skymtar den blåa Veilchenblau.

Ännu en bild på Ispahan omgiven av resliga perenner. Rosen har namn efter en anrik persisk stad som nu heter Esfehan och ligger i Iran.

En vy över Ispahan och S:t Nicholas med omgivningar i nedre delen av örtagården.

Vi hänger på ett par besökare och vandrar uppåt i trädgården, kanske sugna på fika.

Vi passerar John Cabot - ännu en av de prisvärda kanadarosorna, som här sticker upp ovanför de andra växterna.

Här kan man välja fikaplats intill några av fyra doftande rosor. Du ser här Gerbe Rose och här finns också New Dawn, Wrams Gunnarstorp och Mme Alfred Carrière.