New Dawn New Dawn - mer Old

Vi har många rosor men

MEST BUSKROSOR

SPARLÖSA TRÄDGÅRD

Fullständig meny på
förstasidan: Sparlösa Trädgård

Så här hittar du till oss:
Karta och vägbeskrivning

Alla våra rosor på en sida

odlartankar.se - läs om
rosor i vår tidning på webben


En vårtbitare i malvan

Vårtbitarna sitter i de stora örterna och spelar för oss - dvs för Isabella som kan höra dem.

Rosplantor

"Vi har ambitionen att kunna sälja attraktiva rosor på egen rot. De här Trier-plantorna är bland de som nu står i växthuset och lovar att bli fina. Men det dröjer, förstås.

Bli medlem i Svenska Rosensällskapet! De har en mycket fin hemsida: http://www.svenskarosensallskapet.org

Chinatown

Chinatown är en modern buskros.
Besöksträdgård mitt i Västra Götaland

Rosorna som valde oss

Perennerna skulle ha sällskap, det visste vi från början. Så - ut och kolla rosor. Och där stod Celeste och var lika himmelsk som namnet hon bär. Den ska vi ha och fler albarosor förstås - det blev bland annat Maiden's Blush på bilden nedanför.

Celsiana presenterade sig härnäst och framstod som lika oumbärlig. Fler damascenerrosor måste det också bli.

Alltså blev det rosa buskar på ömse sidor om början av Rosenstigen - den som vindlar runt vår örtagård. Stanwell Perpetual var någons favorit läste vi och till sist valde vi Thérèse Bugnet, en härdig rugosa, det var ett lyckokast. Därmed var det två rosor i varje bädd omgivna av perenner.

okända rosor De här rosorna är köpta och i texten presenterade som Maiden's Blush. Det upptäckte vi omsider att det inte stämde. Men ingen har kunnat säga vad det är. Kan du?

Att gammaldags rosor passar i en örtagård, det är ju givet. Vi fann fler och fler som också har använts precis som örter. Vi började samla och "örtagårdsrosor" är nu en av våra specialiteter. Rosor som genom åren använts för skönhet och hälsa, till läkedom, bakverk och mat.

Snart fylldes Rosenstigen upp med rosor, hela tiden med matchande perenner. Likadant med örtagården och i hela trädgården är det nu nära till en ros. Vi har många klätterrosor - som du kan se i förteckningen - och kreativa lösningar för att ge dem något att klättra på.

Vi har utvecklats som många andra rosvänner till att mer och mer uppskatta de enkla, ursprungliga blommorna. Då tänker man förstås på de vilda rosorna, särskilt när man som vi har gott om plats. Vi planerade Vildrosstigen där man nu kan uppleva ett 80-tal rosor - mer eller mindre vilda. En del är nu, 2006, inte fullt utväxta, det ska sägas, men en mångformig blomning kan utlovas från början av juni.

Vi ska förstås ordna visningar av rosor under säsongen. De kommer att presenteras på den här webbplatsen. Håll ögona öppna.

Rosböcker måste man ju ha. Som den första föreslår jag den läckra Rosor - en bok av rosvänner för rosvänner av Gudrun Manell och Bertil K Johansson (ISBN 91-534-1775-5). Den ger en bred översikt.

Fler böcker? Då blir det Lars-Åke Gustavssons - hans småböcker och monumentalverket Rosor för nordiska trädgårdar (ISBN 91-27-02861-5).

Tyck om sidan till Göran Forsberg - goran@sparlosa.se - - www.sparlosa.se