rosor näva

Den Vita Trädgården
hos Sparlösa Trädgård”Drömmen om den vita designen”
...men var det inte om Vit Trädgård?

För några år sedan blev vi kontaktade av journalisten Carina Bergius som hade för avsikt att skriva boken om vita trädgårdar. Vi blev naturligtvis glada, att vår Vita Trädgård blir uppmärksammad eftersom vi ser den som en av landets största och artrikaste.

vitt

Den här texten är Isabellas reaktion på den bok som kom ut våren 2011 och där en skildring av vår Vita Trädgård finns med.

Avstå från den boken och läs i stället vår egen skildring av hur en vit trädgård skapas med klargörande bilder.Du hittar det här.
Vi har lagt mycket tid och omsorg på växtval. Vi har samlat och testat en stor mängd vita perenner, planterat olika sorters vita rosor och klematis, kompletterat med gräs, liljor och andra lökväxter. Kort sagt - gjort det som borde vara viktigast i en trädgård: satt växter i första rummet och samtidigt försökt utforma något vackert i stort sett enbart genom att kombinera olika växter.

Vi var naiva nog att tro att boken skulle handla om vita trädgårdar... Inte minst titeln ”Drömmen om en vit trädgård” tyder på det. Tyvärr handlar den snarare om krukor och växthus inredda med bäddade sängar och vi måste finna oss undanskuffade till sista plats eftersom vi lider brist på sådana.

Dock ska vi vara rättvisa, vi har en plats att fylla enligt den för dagen viktiga principen för varje bokförlag med självaktning: lite av varje för var och en. I varje bok gäller då receptet för framgång: det ska finnas ett kapitel om en ekologisk trädgård (då kan man tänka sig, att de andra blir lite ekologiska, de med?).

Så fick ”vårt” kapitel den innovativa rubriken: ”Här är det mesta naturligt”. Varför passade inte: ”Här är allt naturligt”? - Det är ju sanningen.

Många hade blivit jätteglada, om de hamnade i en bok. Men låt mig säga ärligt: boken blev en besvikelse. Det hade varit riktigare att kalla den ”Drömmen om den vita designen”. För uppriktigt sagt - är det rätt att kalla någonting för vit trädgård, när det består av ett antal vita lådor med rosa(!) pelargoner?

Därför återger vi som motvikt vår egen berättelse om vår vita trädgård, där inget annat än växter står på första plats. Vi informerar om vad vi har planterat, delar med oss av erfarenheter och hoppas att inspirera dig, som läser detta.

Vad vore Sissinghurst’s vita trädgård utan det fantastiska vita blåregnet eller sin Rosa mulliganii som magnifik centralpunkt? Naturligtvis fotograferas trädgården i juni när dessa blommar, så även i denna bok. Vår egen vita trädgård gör sig som bäst i slutet av juni, vilket författarinnan upplystes om vid sitt besök i slutet av juli. Hon lovade att återkomma för att ta bilder vid rätt tidpunkt året efter.

Men de vita sängarna segrade. Trädgård förgår, men sängarna består tycktes man resonera sig fram till med stöd av ”duktiga” redaktörer på förlaget, som vet vad som gäller och hur slipstenen ska dras. Det blev inget återbesök. Varför slösa tid i onödan, på en trädgård med riktiga växter. Ställ ut en vit möbel, eller häng några vita plastremsor i busken och kalla den vit trädgård, enkelt och bra. Fler sängar i trädgården! Lika säljande. Lika vackra och fräscha i april, som i augusti, glöm bara inte byta sängkläder ofta, tänk på mögelrisken.

Sissinghurst’s skapare var engelsk överklass och slottet en oslagbar bakgrund till planteringarna. De har intäkter som ger resurser. Dags för oss andra som fascineras av idén ”Vit Trädgård” att gå vidare och skapa på eget sätt, med egna växtval. Djärvt, inte sant? Snudd på helgerån.

Vi var fräcka nog att göra en vit trädgård. En trädgård, ja, inte en vit rabatt. Nu berättar vi hur vi gjorde.

Texten hittar du här - massor av bilder får du också.