Fyrverkeri Silver och vitt

DEN VITA
TRÄDGÅRDEN

ett smycke hos
Sparlösa Trädgård
SPARLÖSA TRÄDGÅRD

Fullständig meny på
förstasidan: Sparlösa Trädgård

Så här hittar du till oss:
Karta och vägbeskrivning

Här kan du se vilka grupper våra vita rosor hör till: Alla våra rosor på en sida

Miniatyrbilder från vita trädgården - klicka och få en större bild

En pärlemorfjäril hälsar på

En pärlemorfjäril på besök hos den vita svanen i den vita trädgården.

Pappersblomster

Bland ettåringar som passar i en vit trädgård är pappersblomster Xerantheum anuum.

Iceberg

Iceberg blommar länge och vi har sex buskar i vita trädgården. Många kallar den Schneewittchen men det är en annan vit ros.
 

En vit trädgård är en harmonisk helhet

Att anlägga en vit trädgård lockade oss tidigt, inte bara för att vi läste om den berömda skapelsen på Sissinghurst. Vi planterade en honungsros 'Hybrida' mot en död tall - den dödades av en cyklon en augustidag. Framför den var rätt plats för en vit trädgård.

Den hamnade då som avslutning på Rosenstigen. Det kändes lämpligt för vita rosor måste förstås vara med.

Vi gjorde först fyra stora bäddar men utökade snart med två till nedåt längs skogsbrynet. Den vita trädgården omfattar då sex bäddar på tillsammans omkring 100 kvm - ett par procent av hela vår anläggning.

Mot honungsrosen leder en gång kantad med vit nepeta och rosen Iceberg. Bredvid växer bland annat följande örter.

Luktärt

Luktärt är ett fint inslag i den vita trädgården.
På översta bilden syns mattram och silverkrage.
Den högresta Kitaibela vicifolia, balkanmalva - den underbara Echinacea purpurea 'White Swan', fjärilsdragare av stora mått - vit stäppsalvia - vita riddarsporrar - den tvååriga elfenbensklockan som sår sig själv - vit praktklätt - vitpytta - toppklocka - anisisop, älskad av insekter på sommaren och av fåglar på vintern.

Dessutom gillenia - amurvallmo - sandnarv. Mattram är ett vackert inslag, den är tvåårig och självsår sig, vill man inte ha för mycket är den lätt att gallra.

Vi har också olika nävor, salvia, viol och crambe.

De vita blommorna framhävs fint av silverbladiga växter. Vi använder romersk malört. Den sprider sig gärna men är inte så svår att hålla under kontroll. Silverkrage är en ettårig skönhet med ett fint namn: Tanacetum ptarmiciflorum.

Lökväxter är attraktiva inslag. På våren Allium giganteum 'Mount Everest', senare på sommaren blommar Allium nigrum.

Ettåringar att komplettera med är vit lejongap 'White Wonder' och pappersblomster Xerantheum anuum. Luktärt hjälper till att få lite höjd liksom den perenna rosenvialen 'Weisse Perle'. Styvclematis Clematis recta växer lagom starkt för en rabatt.

En del av den vita trädgården sammanfaller med örtagården. Där planterade vi den väldoftande - den heter t.o.m. så - Rosa 'Suaveolens'. Den har sällskap av vit isop, vit gurkört och vitblommande oregano.

Många andra vita rosor har vi grävt ner här. Schneewittchen, Katharina Zeimet, Winchester Cathedral, Mme Plantier, Schneezwerg, Blanc Double de Coubert, Ilse Krohn Superior, Little White Pet och Souvenir de Philémon Couchet. Rosa multiflora klättrar i bakgrunden.

Fler vita rosor finns i andra delar av trädgården.


* * *
"Den Vita trädgården, mest berömd av alla Sissinghursts anläggningar, är en doftande essä om hur man kan använda blommor, bladverk och alla dofter."
Så skriver Tony Lord i sin bok Trädgården på Sissinghurst - förvalta och förnya (Albert Bonniers förlag ISBN 91-0-056247-5). Den vita trädgården skildras på 20 sidor med underrubriken "En symfoni av vitt och grönt i milda toner".
Läs boken, kom och se hur vi har lyckats och sedan är du kanske inspirerad att skapa din egen?
Tyck om sidan till Göran Forsberg - goran@sparlosa.se - - www.sparlosa.se