Fyrverkeri

EN SOMMAR
I LINNÉS ANDA

Varje månad skänker
nya upplevelser
SPARLÖSA TRÄDGÅRD
- en levande trädgård

Fullständig meny på
förstasidan: Sparlösa Trädgård

Plantmarknad och vildrosor - första rapporten för i sommar

ROSENS DAG - en andra rapport om sommaren i trädgården

ÖPPEN TRÄDGÅRD - i år är vi med hos tidningen Land

Så här hittar du till oss:
Karta och vägbeskrivning

Karta över trädgården

Även i år rapporterar vi om trädgården och om livet i den. Dock inte så många gånger och vi hänvisar gärna för mer läsning - och bilder! - till berättelserna över förra årets sommar.Vad är det för en konstig blomma som växer vid lavendelgången i vår trädgård? En sådan har du nog aldrig sett och det har inte vi heller. Förrän nu.Omgivningen avslöjar identiteten hos vår raritet. En planta av den röda solhatten valde att få gröna blommor - inte något lyft annat än som kuriositet. Få se vad den hittar på nästa sommar...Jag har på odlartankar.samtal berättat om våra smarta och orädda växthusödlor. Den här kamraten - född och uppväxt i sommar - fixade själv vecket på skurtrasan och låg där och kollade vad jag gjorde.Kungsbacka Trädgårdsvänner var här med ett stort gäng och jag glömde att plåta förrän de backade ut för att fortsätta till Kinnekulle.Grodan här lever en stor del av sitt liv i betongkaret i växthuset. Ganska liten är den och oberörd av att man stökar omkring den.

 
Besöksträdgård mitt i Västra Götaland

Augusti med blom i överflöd

Blommor i överflöd - ett sätt att beskriva vår trädgård. På sensommaren är lavendelgången framträdande - se bilden ovan - med stora örter omsvärmade av fjärilar.


Här ett nedslag i den långa rabatten längs infartsvägen.

Rosen heter Queen Elisabeth - en rabattros som placeras i grandifloragruppen.

Egentligen en ros att undvara. Det finns bättre val bland gammaldags rosor eller kanadarosor.


Här går man in genom den gamla delen av trädgården. Pergolan i bakgrunden markerar övergången till det nya - det som kom till när vi bestämt oss för att skapa en stor trädgård.

Vilket vi sannerligen har gjort.Det var klart att Linné skulle komma till oss denna sommar. Hans civila namn är Håkan Olsson, läkare som Linné och kunnig växtkännare som tog ett fast grepp om sina åhörare.

Här framför ett stort stenparti med örtagården i bakgrunden.


Linnédagen hade mer att bjuda på. Här visar guldsmeden Ingrid von Amerongen utvalda mineraler. Linné var ju även mineralkännare och ordnare av mineralriket.

En mångsidig man som jag tycker vi ska minnas som den kanske förste ekologen - innan ekologin ännu fanns som begrepp.

Han undersökte naturen och ingen kunde förmå honom att rucka på de sanningar, han lärt känna. Ett föredöme.

Den sista gruppen att besöka oss för året blev Trollhättans Trädgårdsförening. Här är de samlade på torget medan Isabella introducerar. Humleportalen bildar fond.

Välkommen med din grupp nästa sommar. Fundera gärna på om inte en halvdagskurs kan vara det mest givande. Då hinner vi bättre förmedla den kunskap som ligger bakom skapandet av vår trädgård.

Bilden här nedanför av Comte de Chambord efter regn får beskriva sommaren 2007 och samtidigt bilda en brygga över till nästa sommar.

Vintern är läsandets tid. Inte minst kommer jag att bjuda på mycket läsvärt och väsentligt, både här på sparlosa.se och på odlartankar.se. Var med och bilda FRONT MOT KEMIN.


Indexsidan      Nästa sida (sommaren 2008) n&#sta

Tyck om sidan till Göran Forsberg - goran@sparlosa.se - - www.sparlosa.se