Fyrverkeri näva och humla

Sparlösa Trädgård visar

bilder

En ny bild varje dag i sommar
- här ser du juni månads bilder

Bilderna från juli finns här

Och bilderna från augusti finns här

Det finns mycket vackert att se i vår trädgård. Det ska avnjutas på plats, förstås, men bilder är åtminstone goda surrogat.

Så håll till godo - Sparlösa Trädgård bjuder på en nytagen bild från trädgården varje dag i sommar. De flyttas hit efter en dag på vår förstasida.

En ovanlig trädgård

Rosorna är en harmonisk del av en stor trädgård där - om något - perennerna och örterna dominerar, men det också finns mycket ettåringar, tvååringar, gräs, klematis och liljor.

Du ser vanliga växter och du ser ovanliga. Alla har vi försökt komponera ihop till vackra bäddar. Du kommer att förvåna dig över att det växer så bra när vi varken vattnar eller gödslar.

Det beror på att vi har en riktigt genomförd ekologisk odling, där kompost, stenmjöl och marktäckning skapat en lucker, näringsrik jord där marklivet kunnat bli fullödigt sammansatt och därmed närt friska, färgrika, doftande växter. Till glädje för oss och allt annat liv i en levande och läkande trädgård.

Crambe

30 juni Cramben blommar i den vita trädgården. Framför den har vi blodnäva och till vänster purpurklätt. Namn som luras!

Thalictrum

29 juni Denna Thalictrum växer i stallbacken och når längre mot skyn än jag själv. Snudd på två meter.

Autumn Damask

28 juni Efter en härlig dag med massor av positiva människor i vår trädgård, visar jag en klassiker, Autumn Damask - en höstdamascenaros med urgamla anor som oljeros.

Trigintipetala

27 juni Nu blommar de gammaldags rosorna som tänkt var till vår Öppen rosträdgård i morgon, söndag. Här den bulgariska oljerosen Trigintipetala - en stor doftande damascena.

Coral Reef

26 juni Jättevallmon Coral Reef reser sig ståtligt över omgivningen som sig bör. Av flädern där bakom har vi gjort fläderblomsaft som finns med på fikabordet på söndag.

Wrams Gunnarstorp

25 juni På bägge sidor om den ljuvt doftande borbounrosen Wrams Gunnarstorp finns en fikaplats. Mme Alfred Carrière och Gerbe Rose bidrar med sina dofter och sin skönhet.

Nävor

24 juni Tre nävor tillhopa (med underbara rosor på ömse sidor). En okänd ljus näva till vänster. Den rosa heter Patricia och den blå Brookside.

Örter

23 juni Invid rosportalen som leder in till örtagården och rosenstigen kan man se snokört - spirorna till vänster - kungsnäva i mitten och till höger reslig lejonsvans.

Semu, klematis

22 juni Oj, sa en besökare då hon gick förbi Semu. Blomman är verkligen stor och stabil. Tillhör sena storblommiga gruppen av klematis, men har blommat flera veckor.

Jupiterblomster

21 juni Jupiterblomster lyser upp vägen ner i trädgården. Man missar den inte.

Stanwell Perpetual

20 juni Stanwell Perpetual, den så lång tid blommande pimpinellrosen tillsammans med nävan Brookside. En påminnelse om Öppen rosträdgård nästa söndag.

Akleja

19 juni Aklejan 'Origami White' är förädlad för att fungera som en vanlig utplanteringsväxt. Lindbloms Frö har försett oss med frön.

Aicha

18 juni Aicha växer mitt i vår trädgård. En härligt doftande pimpinellros som trots sitt gammaldags stuk togs fram i Danmark för mindre än femtio år sedan.

Humla och nä:va

17 juni Bilden är tillägnad humlan som symbol för att trädgården långt ifrån bara är växter. Den skira nävan heter Johnson's Blue.

Jens Munk

16 juni Jens Munk har föräldrarna med vid vårt skogsbryn - vresrosorna Fru Dagmar Hastrup och Schneezwerg. Jens Munk är kanadaros - rugosa - underbar!

Prästkragar

15 juni Midsommarvecka! De här prästkragarna står trygga inne i trädgården men de som spritt sig till vägkanten ligger illa till.

Rosen Marie Bugnet

14 juni Kanadarosen Marie Bugnet kommer att bli en av de stora rosorna i framtiden - så häng med och skaffa den bums. Dock inte stor till växten, där har den sin enda begränsning.

Grupp från Kungälv

13 juni Gruppen från Kungälvs Trädgårdsförening tillbringade flera timmar i trädgården. De ville också veta hur vi bakade så gott bröd.

KungsnŠva

12 juni Kungsnäva är en av många nävor i trädgården.

Georg

11 juni Vi har två klematis från macropetalagruppen, som alltså blommar tidigt. Det här är Georg - den andra är Albina Plena, som blommat överdådigt i den vita trädgården.

guldakleja

10 juni Morgonstund har guld i mund. Guldaklejan fångad i tidig timma.

gullregn

9 juni Gullregnet i nedre delen av trädgården börjar ta lite efterlängtad höjd.

kvanne

8 juni Kvanne heter den resliga örten mitt i bilden. Den växer lika ståtligt i fjällen.

kurs

7 juni Få men mycket intresserade deltagare på vår kurs. Här pratar vi stenmjöl i växthuset.

vit gräslök

6 juni Bakom löken ser vi ängssalvia.

vit gräslök

5 juni Den vita gräslöken är vacker i trädgården och samtidigt som en kryddig lök nyttig för omgivningen - såväl över som under jordytan.

stallbacken

4 juni Rosa spetsmössa till vänster framför ”gräset” bronsstarr. I framkanten till höger alunrot. Vi befinner oss i vårt skuggparti på stallbacken.

aklejruta

3 juni Thalictrum, aklejruta, växer som naturligt är i den vita trädgården.

Altaica

2 juni Altaica är en anrik pimpinellros, som brukar vara först ut att blomma. Många pimpineller, rugosor och vildrosor blommar nu - och rugosorna kommer att fortsätta till sen höst!

gurka

1 juni Denna korta form av slanggurka är perfekt för ett icke uppvärmt växthus. Den heter Deltastar från Lindbloms Frö. Minst en gurka om dan kan du räkna med från varje planta.

Bilderna från juli finns här

Och bilderna från augusti finns här