Fyrverkeri Intresse

Öppen Trädgård 2010
hos Sparlösa Trädgård

SPARLÖSA TRÄDGÅRD
- en levande trädgårdSå här hittar du till oss:
Karta och vägbeskrivning

Många av våra klematis visade upp sin blomning, Veckorna framöver blir den dock mer överväldigande.

Några av dem visar vi nedan. På den här sidan presenterar vi alla klematissorter och -arter som vi planterat.

Hendersonii

Hendersonii är en örtartad klematis som växer hos damascenarosen Ispahan.

Königskind

Königskind hör till gruppen tidiga storblommiga.

Pagoda

Pagoda är en viticella.

Hagley Hybrid

Sena storblommiga Hagley Hybrid är en gammal välkänd sort.

Margot Koster

Margot Koster är en annan av våra många viticellor.

www.sparlosa.se - Av Göran
Forsberg goran@sparlosa.se

Många besökare -

Idén med vår trädgård är bland annat att man ska känna sig omsluten av växter. Det kanske den här bilden kan illustrera.

Apotekarrosen - till höger på bilden - och en del andra gammaldags rosor blommade fortfarande, vilket vittnade om de svala försommaren. Annars har vi vår rosdag i månadsskiftet juni-juli för att visa upp deras prakt.

Isabella hade fullt upp med plantförsäljning (det är hon som bär Lands röda tröja). Det uppskattas att man kan se hur perennerna växer ute i trädgården. Vi hoppas att man också förstår kvalitén i att plantorna växer i jord - därtill berikad med stenmjöl och EM-mikrober.

Men gästernas frågor förde ofta Isabella runt i trädgården. I vanlig ordning!

En trädgård byter skepnad under sommarens lopp och det gäller kanske särskilt en stor trädgård som vår. Nu väntar vi på de högresta örternas blomning, tajmad med fjärilarnas och andra insekters massförekomst (det är nog ingen tillfällighet).

Klematisblomningen blir mer och mer praktfull och solnedgångsrabatten i gula nyanser flammar rikare. Vi är glada över att det nya arrangemanget ”Tusen Trädgårdar” ger oss ett lämpligt tillfälle att visa upp vår sensommarträdgård!

 i härligt väder

Lands Öppen Trädgård är ett arrangemang som "sitter" - det kommer alltid många besökare till oss. Så även i år, den 18 juli.

En del regn i veckan före hjälpte växterna att fräscha kunna möta gästerna trots det långa torkan innan dess.Vi gästades av Birgitta Gustafsson från Stora Levene som sålde den trädgårdskonst, som hon skapar. Vår trädgård berikades med ett vackert fågelbad, så nu har vi två, bägge flitigt nyttjade.

Birgitta kommer också nästa gång vi öppnar vår trädgård, den 8 augusti inom ramen för det nya arrangemanget ”Tusen Trädgårdar”.

Många besökare studerar ingående våra många konstruktioner för växter att klättra på. Och det är - förstås - fritt fram att ta efter.

Armeringsnät, som vi ofta använder, är lätt att få tag på hos järnhandlare eller på skrotar. Däremot är björkstörar, som det syns lite av till vänster, kanske svårare att få tag, men det kan löna sig att fråga på några gårdar.