Fyrverkeri Intresse

Tusen Trädgårdar 2010
hos Sparlösa Trädgård

Större bild ibland om du klickar!

SPARLÖSA TRÄDGÅRD
- en levande trädgårdSå här hittar du till oss:
Karta och vägbeskrivning

Birgitta Gustafsson från Stora Levene var även den här dagen med oss och visade och sålde sin trädgårdskonst. Sjöstjärnan i ett fågelbad i vår trädgård såg riktigt levande ut:

Fågelbad

Klematis blommade överallt, Här några exempel:

Triternata Rubromarginata

Triternata Rubromarginata placeras i den sena gruppen eller bland viticellorna.

Aotearoa och Piilu

Aotearoa är granne med Piilu på stora klematisovalen.

Tuchka

Tuchka på ett finmaskigt nät i övre delen av trädgården.

Niobe

Nyplanterade Niobe har ännu större delen av rönnen över sig.

Etoile Violette

Etoile Violette är en viticella och ett gott val för våra trädgårdar.

www.sparlosa.se - Av Göran
Forsberg goran@sparlosa.se

Mycket liv i vår 

Humla på röd solhatt

Många kom också till oss den här dagen, dock långt färre än vid Lands Öppen Trädgård. Tråkigt för oss och tråkigt för dem som missade en trädgård som ger besökarna så mycket.

Hur ska du veta när vi har öppet - nu när massmedia inget berättar? Ett sätt är att sända oss din mejladress, så får du sedan ebrev med information från oss.

Humlor och bin på bolltisteln

Den här flockeln är också en effektiv insektsdragare. Påfågelögat kan ha sällskap av fler både fjärilar och humlor. Underligt nog har tistelfjärilen lyst med sin frånvaro. Den andra långflyttaren, amiralen, har vi dock haft med oss.

Innan insekterna hamnat på blommorna har de genomgått olika stadier då de haft behov av miljöer som vi måste hjälpa dem att kunna finna.

Fika

Den unga familjen på bilden tlll höger gick länge i trädgården. Hoppas de blev inspirerade till att skapa en blomrik och levande trädgård, en sådan som parveln ska må bra av att vistas i.

Läkeväxter, örter, är bra val för en blommande augustiträdgård. Insekterna dras till dem och de är också bra för livet i marken, för andra växter - och för komposten!

Lilja

 augustiträdgård

Det var klart att vi skulle vara med i det nya arrangemanget "Tusen Trädgårdar" i regi av Gunnel Carlsson och RST. Som en av 742 trädgårdar, inte tusen men många nog.

Vi har alltid tyckt om vår sensommarträdgård, förändrad sedan högsommaren, men för den skull inte mindre attraktiv. Den borde kunna inspirera många.

Klematiskoll

Här ovanför går några gäster i närkontakt med en klematis som intill grönsaksbäddarna svingar sig uppför ett armeringsnät.

Den blå bolltisteln hör till de örter som älskas av insekter. Här samsas humlor och bin. Senare kalasar småfåglarna på fröna. De växer också utanför köksfönstret till vår förnöjelse.


Påfågelöga

Det här sällskapet spisade vår kaffebuffé smått gömda bakom den starkväxande vitecellan Polish Spirit.

Vår trädgård utvecklas hela tiden, inte minst genom ständiga tillskott av nya klematis. Och där är viticellorna favoriter genom sina många fina egenskaper. De är blomrika och friska. Bra att börja med när klematis är nya för en.

Familjvandring

Det är skillnad på trädgårdar och den skillnaden är väsentlig!