Fyrverkeri Klematis

KLEMATIS HAR
BLIVIT FAVORITER

Här Mme Julia Correvon
och t.h. Emilia Plater
SPARLÖSA TRÄDGÅRD

Fullständig meny på
förstasidan: Sparlösa Trädgård

Så här hittar du till oss:
Karta och vägbeskrivning

Här finns en
Karta över trädgården

Arabella är en ljuvlig klematis som gärna klättrar upp emot 2 m.

Den hör till Integrifolia-gruppen så den tar inte tag med bladskaften. Det innebär dock inte något större problem vid odlingen.Det här är en klematis som kommer från Nya Zeeland - en Viticella vid namn Prince Charles.

Den växer tillsammans med 17 andra sorter i vår klematisoval. På andra ställen också, vi har blivit förtjusta i den.Vi försörjer oss själva med grönsaker och potatis hela året. Många kommenterar hur bra det växer, vilket får oss att tänka ”de borde ta efter”!

”Gödslar” grönsakerna gör vi enbart med gräs, ogräs, stenmjöl och torra växtdelar - direkt på marken eller efter kompostering. Kan det bli enklare och billigare?

Tomaten är en gammal hederlig sort, Moneymaker, ett bra val när man odlar i jord i kallväxthus.Vi har kunnat frossa i paprika i år, till dels för att den här sorten växt så bra. Den heter Gourmet - ett välvalt namn - från vår huvudleverantör av fröer Lindbloms Frö.
Besöksträdgård mitt i Västra Götaland

Sensommaren ger tid att njuta

Det är en överdrift att påstå att trädgården sköter sig själv, men sant ändå att det är inte lika många ”måste” som i maj-juni.

En grupp från Hjo Trädgårdsförening upplevde trädgården med oss en dag i slutet av augusti och lyssnade intresserat när vi berättade hur vi åstadkom en sådan växtlighet.

Här är de med Isabella ute vid en bädd som inte gödslas och inte vattnas. Men växer gör det! Vi delar gärna med oss av hemligheten - det handlar om kunskap - här på plats eller genom texterna på JORDPORTALEN.

Vår stora rundel med ettåringar blommade förstås fint så års - se nedan.

Kaffebuffén ingick också i programmet.

Kopplet till vänster leder till en hund. Om hela hunden hade synts, hade det inte gjort någon större skillnad. Det var en miniatyr.Den här krabaten fotograferade jag härifrån min datorplats den 28 augusti. Sent på sommaren tyckte jag - det här var uppenbarligen ett av hans tidiga äventyr.

Det märktes på att hans ormvråksföräldrar hela tiden flög oroligt fram och tillbaka över honom.

Kan man bo bättre än mitt i naturen?


Här ser vi deltagarna i en kurs med tonvikt på grönsaksodling. Den avslutades med en guidning i trädgården.

Att det var en regnig dag var inget hinder, eftersom jag förberett demonstrationsbäddar i växthuset. Den intresserade gruppen har fått en bild av odlingsåret i vår trädgård, där höstens täckning av bäddarna hör till det viktigaste.


Liljor och gräs har vi nu mycket av och vem kan neka till att de gör sig tillsammans?

Det luftiga gräset är Stipa tenuissima, Svansfjädergräs medan liljan lystrar till namnet Stargazer.

När vi har öppet säljer vi en del olika grässorter tillsammans med vårt stora sortiment av perenner.


Medan röllekabädden börjar tappa sin glans inleder den gula trädgården sin storhetstid.

Indexsidan      Nästa sida = första 2006n&#sta

Tyck om sidan till Göran Forsberg - goran@sparlosa.se - - www.sparlosa.se